Rotterdam Lombardijen, 18 mei 2004


Bloeiend kunstwerk in Spinozapark
Een wonderlijk bouwsel - precies op het kruispunt van twee paden in het Spinozapark. Creatief Beheer noemt het een bloeiend kunstwerk. Twee gekruiste bogen van wilgentenen, gevat in korven van kippengaas, die zijn volgestort met aarde. Van daar uit kunnen Kamperfoelie, Clematis en Suzanne met de mooie Ogen (ook een klimplant!) omhoog groeien. In de zijkant van de korven zijn ook kleine kruip-planten geplant. Karin Keijzer, de groenspecialiste van Creatief Beheer, zegt: “Let op: over een paar maandjes is dit allemaal groen, met overal takjes en bloemetjes. Ik denk dat ’t heel mooi gaat worden!”

6000 Euro extra
Kees van Roon (Gemeentewerken): “Deze tuin is ooit ontstaan op initiatief van bewoners, rond 1960. Dit voorjaar is de gemeente hier bezig geweest met de drainage: de afwatering moest verbeterd worden – dat is nu allemaal in orde. En nu zetten we allemaal sterke planten neer. Op de hoeken Vinca (Maagdenpalm), met lila-paarse bloemen, dat is een goede bodembedekker, Hypericum, die is ook heel sterk, en Kardinalshoed, dat zijn lage struiken. Die worden zo’n 50 cm. hoog. Dan kan je vanaf het pad mooi de tuin in kijken. Gemeentewerken heeft 6000 Euro extra gehad van de deelgemeente, om de boel intensiever te onderhouden. We hebben hier vandaag zo’n 300 nieuwe planten neergezet.”Creatief Beheer zet raadslieden aan het werk

CDA vult vak met buurtbewoners
Fredy Bal: “Ik ben van het CDA en CDA-ers zijn hele harde werkers. Jammer dat er niet meer in de raad zitten, anders was de hele club hier nu aan het tuinieren geweest. Tja! Dan hadden maar meer mensen op het CDA moeten stemmen! Toch doen die PvdAers het ook wel aardig, vind je niet, in hun sportieve PvdA shirtjes? En wil je even vermelden: Het CDA (ik dus in dit geval) heeft hier in het Spinozapark een heel vak gevuld – niet samen met fractieleden maar met echte buurtbewoners!”

PvdA: Werken als amusement!
Blote handen
Johan Verbeek (PvdA – twee gevulde koeken bij de koffie): “Ik doe het gewoon met m’n blote handen. Ik heb hier het naamkaartje van de plant –als aandenken. Het heet Leucanthemum –ik kan het helaas niet uitspreken maar ik heb er wel 20 van geplant – niet slecht!”


Wapperen
“Vijf van de acht PvdA raadsleden zijn hier aan het werk: niet slecht toch!” zegt Thea Bosman, PvdA raadslid voor de deelgemeente Lombardijen. En inderdaad: de PvdAers lieten aardig de handjes wapperen in het Spinozapark. Hoe zat het met de andere raadsleden?

Ja!
Wilma Kortram (PvdA raadslid) “Hoe dat plantje heet? Ik heb geen idee… Ik ben blij dat ik ja! heb gezegd om mee te doen met deze tuinierdag– je leert mensen op een andere manier kennen als je samen aan ’t werk bent. Ik ben hier al vanaf 10 uur: onkruid wieden, plantjes planten.” Wilma draagt gebloemde tuinhandschoentjes. “Verzorgd door Creatief Beheer!”

Heel Rotterdam redden
Necat Kaya, raadslid van de PvdA, was de hele dag druk in de weer en scheppen schoffels. Ondanks de warmte bleef zijn kapsel perfect in model. “Weet je wat mijn naam betekent? Necat is redder. Dat betekent dat ik de wijk ga redden. Wat zeg ik: Heel Rotterdam ga ik redden! Want het is hier erg gezellig. Ja toch!”

Donatella: dingen voor iedereen
Jurriaan (10 jaar) en zijn moeder Donatella hielpen flink mee. “We hebben de buren ook meegebracht!” Met de blote handen klopten de dames, die zeer fleurig gekleed waren, de aarde op z’n plaats. Donatella had er zin in. Zij is al langere tijd actief in de buurt, met Opzomeren en met de Buurtcommissie. “We hebben een enquête gedaan onder de buurtbewoners. Nu hebben we een voetbalplek in het park, overdekte plekjes voor oudere mensen, dat ze kunnen uitrusten als ze boodschappen hebben gedaan, of gewoon even zitten. Ik vind: we moeten dingen doen voor iedereen, niet alleen voor de jeugd. We wonen hier toch met z’n allen. Ik woon hier al 12 jaar – met plezier!”

Wat willen ze nou?
“Wij van Gemeentewerken zijn heel blij met dit bewonersinitiatief. Wij willen altijd graag tegemoet komen aan wensen van bewoners. Maar het probleem is: wat willen ze? Het zo moeilijk om mensen naar inspraakavonden te krijgen.” Kees van Roon (Hoofd Gemeentewerken) vindt het jammer dat mensen makkelijker klagen dan dat ze hun stem laten horen. “Maar ik ben wel blij met de opkomst van vandaag. Zo wordt het iets bijzonders. Hoe meer mensen betrokken zijn bij dingen in de eigen wijk, hoe beter.”

Biemans tussendoor
Biemans tussendoor: Ik ga nu even met de begietering verder!
Biemans tussendoor: Ik vind het leuk omdat alles fout gaat!
Biemans tussendoor: Kijk, deze mier is zijn thuissituatie kwijt!op zo’n mooie zaterdagmiddag…


“Het zou leuk zijn als dit een vervolg kreeg. Dat mensen inzien dat het gewoon leuk is om mee te helpen, ook al is het niet je eigen achtertuin die je aan ’t opknappen bent. Het probleem met dit stukje Spinozapark was altijd: niemand voelt zich verantwoordelijk. En dan gebeurt er ook niks.” aldus Paul Vierboom van de Opzoomergroep. “Maar nu wordt het echt mooi. Daar heeft iedereen wat aan.”
nostalgie
“Er zijn hier veel bejaarden in de buurt, die hebben toch nostalgie, naar hoe het vroeger was. Voor hun is het ook leuk als we een beetje moeite doen. We moeten samen de verantwoordelijkheid nemen. Je kunt wel gaan zitten klagen, over dat het zo slecht gaat in Rotterdam, maar daar heeft niemand wat aan.
“Dat vind ik ook” zegt Robert Jacobs, buurtbewoner. “Hier kan iedereen van genieten. En wat moest ik anders doen op zo’n mooie zaterdagmiddag? Lekker in m’n eigen tuin zitten, koffie erbij, krantje erbij? Morgen weer!”Cultuurmetselaar uitgemetseld
Fris en fleurig in haar blauwe bloes was Marlies Dingenouts: “Ik ben de cultuurmetselaar – of liever gezegd: ik was. Want dit is mijn laatste dag, m’n afscheidsfeestje. Lekker zweten in het park!”

Mijn hemel!
Een cultuurmetselaar vormt de verbinding tussen mensen met ideeën en de deelgemeente. Marlies: “Toen ik voor het eerst de subsidienota van Lombardijen zag dacht ik: Mijn hemel, wie moet hier nou iets van snappen? Ik snapte het zelf amper - en ik ben toch wel wat gewend. Als mensen geld willen aanvragen moeten ze een half jaar van tevoren beginnen! Gelukkig kreeg ik een ‘snel besteden budget’. Daarmee heb ik onder andere kunnen helpen dit Bloeiend Kunstwerk plus park-opknapbeurt tot stand te brengen.
into Spinoza
De bewoners kwamen naar mij toe met allerlei leuke ideeën voor het Spinozapark. Ik ben toen naar het CBK gegaan: daar zat toevallig iemand die helemaal into Spinoza is: hij was er zelfs op afgestudeerd. En zijn collega was (!) helemaal into Ijsselmonde! Mooier kon niet. Zij hebben mij in contact gebracht met Creatief Beheer. En nu… zijn we de ideeën aan het uitvoeren!”


Opbouwwerker te water
“Het schiet van geen meter op!” roept Opbouwwerker René de Jongh, “Ik ben al vanaf half tien bezig en mijn deo is helemaal uitgewerkt. Dit is geen 8x4, dit is 3x niks! Ik vind het wel wennen, met mijn handen werken.”
Even later werd René (in onderbroek) gesignaleerd in de sloot, waar hij een verloren gieter aan het redden was, tot grote hilariteit van de omstanders. Sorry: geen foto!Werken is stoer
Joost Blom (tuinman Creatief Beheer) “Aan het eind van de middag kwamen er ook nog een paar jochies, die vonden het leuk om te helpen opruimen, sjouwen enzo. Die zijn op zo’n leeftijd dat ze dat stoer vinden: werken. Nou, ik zeg altijd – ga je gang! En daarna geef ik ze een paar gevulde koeken. Wat ik zelf gedaan heb vandaag? Vooral het zware werk: veel spitten.”

Echt dik!
”Ik vind het wel erg om die regenwormen doormidden te steken. Dat doe ik anders ook wel, maar deze zijn echt dik! Ach ja, al die beestjes. Tijdens de lunch was er nog een vlieg vastgeraakt in de tofu-spread. Ik weet niet of het nog goedgekomen is met dat beest.”
slapjanussen
“Weet je wat mij opvalt? Hier in Zuid zijn de mensen echt harde werkers – kijk maar om je heen! Ik vind het uitzonderlijk! Dacht je ze dat in Noord ook doen? Echt niet! In Noord zijn het allemaal slapjanussen – ik kan het weten! Overigens: ik woon zelf ook in Zuid – uiteraard.”

Blaren-schema
Gadiza Zerari, (tuinvrouw Creatief Beheer) hield voor het Spinoza Blad een nauwkeurig blarenschema bij, zodat iedereen kan meegenieten van haar blaren.
11.52 de eerste blaar! Au!
12.53 de tweede blaar. Aiii!
14.42 de derde blaar. Heftiggg!Arbeidsvitaminen
“Ierse, Joodse volksmuziek, deuntjes uit Nederland, uit Oost Europa, uit Rusland, dat speel ik. Mijn accordeon is zo’n 45 jaar oud. Maar hij doet ’t nog best! En hij is klein, dus lekker makkelijk mee te nemen.” Rob van Dijk, accordeonist en levensgenieter, stond er gezellig bij te spelen terwijl de ijverige buurtbewoners zich tegoed deden aan de fantastische lunch die Creatief Beheer kokkin Chris Steenbergen had bereid. “Daar doen we het voor!” aldus de enthousiaste PvdA fractie. De rest sloot zich daar al kauwend bij aan en de cultuurmetselaar ontdekte op de valreep een nieuwe dimensie aan haar werk…

Doperwtjes-soep en…
Doperwtjes-soep met yoghurt en munt, Toscaanse panzanella, hummus, diverse soorten heerlijk vers brood, feta-spread, aardbeiensaus… Het was een echte droomlunch die alle medewerkers direct in vakantiestemming bracht. “Waar eet je anders zo lekker? Buiten in het zonnetje? Ik vind het geweldig!”. Iedereen was het erover eens: voor zo’n maaltijd wil je het hele park wel omspitten!